You are not logged in.
Pages: 1
Despre mine
Sunt genul de utilizator Linux care citeste in fiecare zi cel putin 10 articole despre software, si imediat simte nevoia sa-si instaleze programul respectiv si sa-l testeze.
Fac acest lucru si din pasiune, dar si din necesitate, deoarece in cercul meu de prieteni si cunostinte, eu sunt cel caruia i se adreseaza toti cu intrebari de genul "Stii vreun program cu care sa pot face xyz?" (xyz poate sa insemne mai orice, de exemplu concatenarea a 2 fisiere PDF, sau generarea unui fisier avi dintr-o secventa de imagini jpg, sau downloadarea automatizata a unei liste lungi de link-uri RapidShare).
Am folosit Ubuntu o vreme (pe laptop-ul meu Inspiron 1501), dar sortimentul de software de la ei din repo a devenit foarte repede neadecvat pentru nevoile mele.
Sunt deci genul de utilizator Linux care atunci cand evalueaza o distributie pune accent foarte mare pe sortimentul de software disponibil - cat de bogat este acest sortiment?
Tot uitandu-ma la site-ul gentoo-portage.com ma batea gandul sa trec pe Gentoo, dar perspectiva irosirii a cel putin 24 de ore cu compilarea m-a cam descurajat.
Auzisem en-passant de ArchLinux, dar numai dupa ce am citit acest blog-post si am urmarit acest video-review (unde am auzit pentru prima data mentionat argumentul sortimentului software bogat, in speta AUR) m-am hotarat sa incep incet-incet sa ma familiarizez cu Arch.
ArchLinux and me
Inarmat cu Beginner's Guide am stricat o masina virtuala, dupa care m-am apucat din nou de citit reviews si de urmarit video-tutoriale pe YouTube despre instalarea si configurarea Arch.
A doua masina virtuala a fost un succes, iar dupa inca o saptamana am instalat ArchLinux pe metal (pe un eee 901HA care apartine grupului local de utilizatori Linux din care fac parte). Acest eee a devenit acum platforma mea de testare pentru orice software la care gasesc un review online. Yaourt este prietenul meu (stiu ca lui wonder nu-i place, dar eu fara yaourt m-as plictisi facand manual - cu wget, tar si makepkg - toate operatiile alea), si pana in momentul de fata singurul software la care am citit review si pe care nu l-am gasit nici in core/extra/community, nici in AUR, este platforma eBox (un fel de next-generation webmin).
P.S.
Laptop-ul meu Inspiron 1501 are acum o verisune mai veche de Madriva pe el (2009.0), dar acest lucru se datoreaza faptului ca prefer driver-ul fglrx pentru placa ATI, si versiunea respectiva de Mandriva a ramas cu o versiune de xorg server care ofera performantza 3D rezonabila in combinatie cu driverele binare ATI.
Last edited by dserban (2009-07-03 19:57:06)
Despre mine!
Folosesc Linux pe propriul PC de aproape 2 ani, timp in care mai multe distributii si-au facut loc pe harddiskul meu. Incepand cu Ubuntu, Fedora, Mandriva, Ubuntu, openSUSE, LinuxMint si terminand cu Debian. Imi place sa ma joc cu diferite distributii si sa fac experimente (trasnite). Insa intotdeauna am dorit sa imi pot construi distributia bucatica cu bucatica, exact asa cum vreau eu, sa fie simpla si rapida, sa nu aibe in ea tot felul de tampenii pe care probabil ca nu le voi folosi niciodata. Dupa cum spuneam am incercat mai multe distributii pentru a-mi atinge acest scop. Dintre toate cele enumerate mai sus Debian a fost cel mai aproape sa imi ofere ceea ce vreau. Insa software-ul invechit, desi extrem de stabil, si suportul scazut pentru desktop m-au facut sa ma intorc la Ubuntu, desi personal nu sunt fan Ubuntu. Gentoo ma atrage, insa personal cred ca este o pierdere mult prea mare de timp sa astepti compilarea fiecarui program.
Curand insa, am gasit un review despre ArchLinux, care m-a facut sa cred ca Arch este distributia care mi se potriveste. Incurajat si de faptul ca am doi colegi, in LUG-ul din care fac parte, folositori de ArchLinux si stiind ca la nevoie le pot solicita ajutor m-am hotarat sa il incerc. Mi-a placut foarte tare desi momentan inca il folosesc in masina virtuala, insa cat de curand va deveni stapan pe calculatorul meu.
$$$$$$$$$$$$$ BUCURESTI LINUX USERS GROUP MEMBER $$$$$$$$$$$$$
@dserban stii bine de ce nu-mi place yaourt
. imi place sa fac totul manual folosind makepkg, pacman -U. yaourt e doar pentru cei lenesi:P.
poate prefer pt ca folosesc de mai mult de 3 ani archlinux si m-am obisnuit sa instalez pachetele din aur in modul acela.
@V3n3RiX sper ca o sa devii un membru activ al acestei comunitati.
Give what you have. To someone, it may be better than you dare to think.
Eu am tot încercat distribuții Linux pe tot felul de sisteme, care mi-au trecut prin mână de-a lungul anilor... În ultima vremem după ce Ubuntu m-a cam dezamăgit pe sisteme ai modeste ca hardware, testam Fedora... Odată cu intrarea mea în grupul utilizatorilor linux de la Sibiu, dintr-o întâmplare de bun augur, SbLUG - un grup care își dorește să facă lucruri extrem de interesante în viitorul apropiat -, l-am cunoscut și pe Relu, un pătimaș al Arch Linux, iar discuțiile cu el despre Arch m-au îndemnat să testez această distribuție.
A fost surprinzător cum, și cu ajutorul lui Relu și al colegilor de la SbLUG, am descoperit un sistem cu adevărat special și care se potrivește excelent cu ceea ce așteptam eu de la Linux.
Am devenit fan declarat și de cursă lungă al Arch și mă strădui să-l descopăr, încet-încet, în amănunt... așa cum am de descoperit o mulțime de lucruri pe care nu le știu despre însuși linux.
M-am bucurat că am reușit și să includ o traducere inițială a pacman în limba română...
Când am avut ocazia să ajut, cu ce am putut, structurarea acestui site al Arch România, m-am înrolat cu trup și suflet și voi fi în continuare aproape de acest proiect.
Senzația plăcuta pe care o am e aceea de a mă simți mai în largul meu cu Arch, iar windows-ul a rămas doar mașina pe care trebuie să fac încă majoritatea lucrurilor pe care le primesc ca job...
Ce să mai spun decât: un drum bun cu Arch! ..Și cât mai mulți prieteni în această comunitate!
Last edited by volodia (2009-07-05 16:22:44)
Just to be brothers in Arch!
Salut,
Pot sa zic si eu ca am folosit Arch pe la versiunea 0.6,0.7 .Nu mai stiu motivele pentru care am renuntat la el. ![]()
Oricum, spor cu comunitatea
Hello,
Folosesc Archlinux de vreo 4 ani, fix de cand am renuntat la Gentoo.
Este distributia perfecta pentru mine, toate instalarile facandu-le de la minimal cd (pe vremuri imaginea incapea pe un mini disc de 210MB).
Comunitate extrem de civilizata, nivel tehnic superior five-cups-of-ubuntu, un wiki nu pe masura Gentoo-wiki dar destul de valoros, AUR care este o mina de aur, pachete atent construite, cu minim de dependinte, erori de management si operationale destul de putine in istorie (ultima perioada a lui Judd Vinet cand acesta nu prea se mai implica in dezvoltarea distributiei, cateva kernele si imagini aiurea, renuntarea brusca la suportul pentru ramura kde 3.5.x, cateva belele cu driverul vga intel, belele repetate cu hal si scrierea pe dispozitive externe ntfs).
Cel mai bun compromis intre stabilitate, bleeding-edge, viteza de lucru si control asupra sistemului.
Last edited by robert (2009-07-06 17:51:03)
trapped inside
Salut dragi arcași,
Sunt utilizator de linux de vreo 4 ani din care 2 ani utilizator exclusiv de Archlinux&kdemod&yaourt&AUR&AUR.
Dupa ce am folosit pe rand Suse 10, vectorlinux, slackware, pclinuxos, gentoo&vlos&sabayon, tot cautand distributia perfecta, am descoperit Archlinux care dupa umila mea parere este cea mai buna distributie de pe piata, destinata utilizatorilor medii.
Nu este distributia perfecta dar este cea mai buna.
Sper cu ocazia deschiderii acestui forum sa se creeze o comunitate Archlinux puternica si in Romania.
P.S.
Viață lungă și fructuasă acestui forum și siteului.
Last edited by mits (2009-07-06 18:46:41)
Arch e prima distributie care am incercat-o care e Rolling release + Binara
.
Si pot sa si compilez chestii din AUR.
E minunat. Plus ca nu sunt stresanti cu driverele proprietary nvidia sau cu flash si nu trebuie sa le caut ore intregi. Aproape totul merge acum - in afara de sleep... dar ala nu merge in niciun sistem de operare de pana acum deci nu ma mir prea tare.
Sunt totusi destul de nou si mai am cateva mici chestii de rezolvat. Cum ar fi tastatura in romana cu diacritice.
Si stie cineva unde e un pachet aspell-ro? Sau trebuie sa-l descarc de la ei de pe site si sa-l compilez eu?
salut evilmuffinpie. aspell-ro este in aur. http://aur.archlinux.org/packages.php?ID=26802 ,cat despre diacritice sunt destul de multe metode.
personal folosesc layout-ul configurat din gnome
Mersi pentru link. L-am instalat acum.
O chestie - ai idee cum sa fac sa scap de rombuletele negre cu semne de intrebre din Firefox care indica caractere lispa? Fontul pe care-l foloseste nu pare sa le aiba.
Fontul standard e din gama Bitsream Vera Sans/Serif.
Character encoding-ul e "Western".
Vreo idee?
Felicitari pentru implicare! Am vazut ca esti maintainer al pachetului aspell-ro in AUR. Multumesc!
eu vad ca am setat Unicode
Salutare din nou! Acum mai mult de 7 saptamani scriam in acest topic ca doresc sa instalez ArchLinux pe masina reala. La o saptamana dupa acel post am facut marele pas. Doresc acum sa scriu cateva impresii despre cele 6 saptamani de cand ArchLinux domneste peste al meu sistem.
In primul rand, imi place felul in care este construit, am reusit sa imi fac sistemul asa cum doresc, fara sa il incarc cu chestii inutile ca in alte distributii. Sunt impresionat de numarul foarte mare de software disponibil pentru Arch , dupa parerea mea chiar mai mare decat Debian.
In al doilea rand ador viteza de adoptare a ultimelor aparitii software, iar daca ma grabesc foarte tare imi place faptul ca pot sa imi generez simplu si repede pachetul dorit datorita ABS. Nu complicatii si editari peste editari a unor fisiere (debian/control).
In al treilea rand nu pot sa nu fiu surprins de viteza de lucru a ArchLinux in special a managerului de pachete pacman. Citez un prieten din BLUG: "In Ubuntu aveam timp sa beau o cafea pana instala ce a instalat ArchLinux in mai putin de un minut".
In al patrulea rand vreau sa spun ca desi imi era teama de instabilitate datorita softwareului nou-nout (speriat de filozofia debian), se pare ca ArchLinux imi contrazice toate asteptarile. E foarte stabil si robust. Sunt placut impresionat.
In concluzie pot spune ca ArchLinux m-a captivat si m-a castigat ca utilizator al sau o foarte lunga perioada de acum inainte. Il recomand tuturor celor care doresc stabilitate, viteza, simplitate si putere de control. ArchLinux chiar face toate astea. Si se descurca de minune!
$$$$$$$$$$$$$ BUCURESTI LINUX USERS GROUP MEMBER $$$$$$$$$$$$$
...ai cuantificat foarte bine ceea ce iubim noi la Arch Linux și motivația pentru care credem că trebuie promovat.
Personal, consider că Arch Linux chiar oferă un plus de șarm prin faptul că permite chiar și începătorilor să se bucure de o linie de comandă cu SUCCESS la rezultat.
Va trebui să eliminăm falsele concepții conform cărora acest sistem este dedicat exclusiv profesioniștilor din linux.
volodia
Just to be brothers in Arch!
Postez eu un mesaj de la Felix (aka claudeb), conform conversatiei de aici.
Folosesc Linux din 2001. Am început cu RedHat, o distribuție ale
cărei derivate le prefer și în ziua de azi. Mă consider cel mult
un utilizator mediu de Linux. Folosesc în mod curent linia de
comandă și nu mi-e frică de /etc, dar prefer să am la îndemână
și programe de configurare grafică, mai ales pentru anumite
sarcini. În general prefer să fac treabă cu calculatorul decât să
șurubăresc pe sub capotă. Acestea fiind zise, îmi place să testez
distribuții și aplicații noi, în limita timpului disponibil.Despre Arch Linux am aflat de la membrii Bucharest Linux User
Group, ai cărui membri se converteau în masă la această distribuție.
Inițial n-am vrut să-mi bat capul, îmi era teamă că voi fi depășit.
Dar spre surprinderea mea am descoperit că atât instalarea cât și
configurarea ulterioară sunt foarte ușoare. Cred că este pentru
prima dată când citesc niște ghiduri de Linux fără să mă ia durerea
de cap. Ca să nu mai zic cât de bine merge Arch într-o mașină
virtuală cu 128MB de RAM, 4GB de HDD și un sistem-gazdă îmbătrânit.Probabil nu voi trece prea curând la Arch ca distribuție de bază,
dar de acum pentru mine va fi întotdeauna o opțiune de luat în
considerare.
Salut,
Imi aduc aminte... prima mea distritutie a fost Redhat 6.0
) dupa care am avansat incet incet si ajunsesem pe Ubuntu... dupa care acuma 1 an ma convins wonder sa instalez archlinux, sa chinuit el ceva sa imi explice cum e treaba cu rc.conf-u si cu setarile pt modul grafic iar de atunci numai cu archlinux sunt !
Mi se pare o distributie destul de stabila! am testato cu mai multe distributii iar archu a fost cel care a rezistat cel mai mult!
Last edited by deepfreez (2009-10-01 20:58:01)
HomeLinux Group
salut!
proaspăt utilizator arch (migrat din ubuntu, un mediu excelent pentru începători, pe care am lucrat mai bine de doi ani). sprijinul blug a fost determinant - dacă băieții continuă în ritmul ăsta, blug va deveni arch-exclusive
, mașina mea rulând acum un so foarte vioi.
la aspecte pozitive: viteza net superioară, datorată posibilității de includere doar a acelor programe de care am nevoie și un acpi care funcționează foarte bine (ventilatorul de pe procesor mai uita să plece pe ubuntu, iar tastele Fn erau ignorate cu desăvârșire).
Last edited by marianvasile (2009-09-29 10:51:44)
bine v-am găsit.
după ceva vreme de nehotărâre asupra distribuțiilor, fiind un fan al distribuției gentoo, am ajuns să descoper arch linux. și am zis acesta este!!! întrece și gentoo, îl instalezi așa cum îți place să fie și apoi îi dai un rebuild total și viteza își face simțită prezența pe umilele netbookuri cu procesoare atom ![]()
aștept cu nerăbdare lansarea finală gcc 4.5, cu optimizări pentru atom speciale.
@imadalin bine ai venit in comunitatea noastra
Pages: 1